Zolang je prestatie, bijvoorbeeld hardlopen associeert met inspanning en je best doen, dan zal je lichaam te veel spierspanning maken. Hierdoor gaat het bewegen, hardlopen stijver.
Helaas wordt hardlopen vaak nog best veel geassocieerd met trainen, spier versterken, beter worden, sneller worden enz. Iets bereiken vergt inspanning (denkt en vindt men vaak) waardoor je lichaam automatisch te veel inspanning maakt. Te veel spanning blokkeert de bewegingsvrijheid van je gewrichten en stabiliteit van je lichaam. De juiste spanning daarentegen optimaliseert zowel de bewegingsvrijheid als de stabiliteit.
Als je ook nog eens (vaak onbewust) jezelf beter voelt door het behalen van prestaties dan blijf je aan het presteren en aanspannen en je best doen.
Dit gaat een beetje ver, ik weet het, maar het is simpelweg zichtbaar in het beweegpatroon van veel mensen. Is niet erg, maar wel interessant en komt wanneer nodig aan bod in mijn Hardloopscholing.
Want……we willen lichter en makkelijker lopen dus alle onnodige spanning mag eraf. Om dit voor mekaar te krijgen kunnen we naar de oorzaak van de spanningen gaan en tegelijk leer je direct hoe jij zelf makkelijker en natuurlijker kunt bewegen/hardlopen.
Zelf ben ik vaak dankbaar over de openheid en interesse die mensen laten zien tijdens mijn lessen, dit vergroot het plezier en het resultaat.