Kan je je voorstellen dat wanneer je klachten hebt en onder behandeling komt, zeg bijvoorbeeld lage rugpijn of misschien wel stress, dat we starten vanuit de beleving dat het nu precies goed is zoals het is? Want het is nou eenmaal zo. Dit is zo belangrijk. Wanneer je dit voor kan stellen en ook kan invoelen dan pas gaat de behandeling echt effect hebben. Dan pas kan je zonder enige druk de therapie ingaan en ontdekken wat je klacht nodig heeft. Maar wanneer de klacht nu weg moet je er steeds van baalt en je gaat hard je best doen, er aan werken, wilskrachtig je dagelijkse oefeningen doen dan is dit in mijn ervaring altijd contraproductief. Dit geldt zowel voor de chronische- als acute klachten.
Ook in de psyche, waar ik in de psychosomatische oefentherapie aandacht aan schenk, is dit erg belangrijk. Werkelijk jezelf toestaan met een soort van mildheid naar jezelf te kijken. Eigenlijk sla je hiermee de grootste klap in de therapie. Maar het is soms erg moeilijk want het hoofd wil graag dat het anders gaat, het hoofd of de wilskracht is niet tevreden en wil verbetering, je wilt gewoon van je pijn af, wat ook logisch is. Maar let op, als je het eerst echt toestaat dan komt de verandering eigenlijk als vanzelf. Ik help je daar bij via verschillende bewegingen, oefeningen, adviezen en vooral door je te laten voelen wat beter voelt.
Mooi he, dit betekend dus dat de druk eraf mag, je hoeft niet zo je best te doen. Je kan gewoon even zijn. Je mag bijvoorbeeld gewoon nu pijn hebben en beperkt zijn. Je leert op deze manier echt opnieuw je lichaam kennen en erop vertrouwen. Je geeft je lichaam de kans zelf te herstellen waardoor dit ‘zelf herstellend vermogen’ bevorderd wordt.
Je hoeft dus niet te proberen je ademhaling naar je buik te brengen, je houding rechter te maken, rustig te worden van binnen, te ontspannen. Je hoeft niet te proberen beter te bewegen of te tillen. Je hoeft niet te proberen om wat dan ook voor mekaar te krijgen. Proberen geeft ook nog eens overbodige spanning. NU op dit moment is het perfect. Ook de pijn of het ongemak wat je voelt. Snap je? Laat dit eerst zo, doe er niks aan, wacht af. Verander het niet. Wanneer je dit echt binnen laat komen dan komt de impuls om iets te veranderen vanzelf. Wanneer je deze impuls begrijpt dan kan je er overdag bewust vaker rekening mee houden als je dat al nodig vindt.
In mijn praktijk behandel ik je op deze manier. Zowel therapeutisch als coachend. Het resultaat is vrijwel altijd positief.