Om je een beeld te geven over hoe ik ongeveer werk heb ik wat patiënten gevraagd om er eens iets over te schrijven.
Eigen keuze hoe met mijn klachten om te gaan: ‘Ik heb de therapie bij jouw als zinvol ervaren. De klachten zijn er, maar hoe ik er mee om kan gaan heb ik bij jou geleerd; dat het mijn eigen keuze is hoe ermee om te gaan. Door acceptatie ervan, (ontspannen) gaat het beter, maar ook doordat jij de uitdaging aangaat om te bewegen, in beweging te komen, er anders mee om te gaan. Jij gaat uit van de mogelijkheden en probeert de grenzen te zoeken om de beweging uit te breiden/te verbeteren’.(Joost)
Bewust naar mijn lichaam luisteren: ‘Voor mij is wat wij doen, in eerste instantie primair het makkelijker bewegen en het prettiger functioneren van het lichaam (heel basaal). In tweede instantie wil ik weten waardoor de natuurlijke ontspannen basishouding ooit (die ik dus blijkens een foto had) is verdwenen. Dat gaat/ging via het kijken naar wat er in het verleden is voorgevallen en wat dat voor invloed op het lichaam en ook de houding heeft gehad. Ergens in het verleden heb ik een manier gevonden om met zaken om te gaan. Niet de juiste manier, waardoor deze voorvallen zich lichamelijk zijn gaan uiten. Dit zijn de processen die ik zoek, en door het me bewust te zijn van het proces kan ik daar in een vroeg stadium (door het herkennen van het patroon) blijkbaar in gaan sturen. Gevolg is dat b.v. verleden week de stress niet heeft geleid tot verlies van energie en verkramping van de nek. Het me bewust zijn van de ‘standaard’ reactie heeft de mogelijkheid gegeven om regelmatig het lichaam te ontspannen door er aandacht aan te schenken en er tijd aan te besteden en de voorgeprogrammeerde afloop te onderbreken. Wat heeft geholpen is wat jij altijd vraagt: ‘hoe voelt het’. Dat is de vraag die ik mijzelf dan stel, en op dat moment kan ik ook dat wat niet goed voelt loslaten/ontspannen. Het bewust naar het lichaam luisteren onderbreekt ook de frustratie (denken aan de oorzaak van de stress) omdat je aandacht naar het lichaam en hoe het voelt gaat.’ (Peter)
Plezier beleven in de dingen is gezond: ‘Ik ben een tijdje bij jou onder behandeling geweest voor rugklachten. Deze klachten had ik overgehouden aan een periode van vele operaties. Wat ik vooral geleerd heb om goed naar mijn lichaam te luisteren en vooral mijn rustmomenten te nemen. Ook een “wijze” les was dat intensief sporten( met tegenzin) geen meerwaarde heeft. Gewoon dingen doen waar je plezier aan beleeft. Ik wandel en zit op yoga en voel me daar goed bij. Ik heb ook een tijdje gezwommen, maar kreeg daardoor weer klachten. Mijn rugklachten zijn helemaal verdwenen en voel ik me een stuk fitter’. (Gina)
Langskomen voelt als rust en focus, warmte en gevoel: ‘Langskomen voor een afspraak voelt niet als langskomen voor een afspraak. Het voelt als een tijd waarin wat om je heen gebeurt even niet belangrijk is en waarin we brainstormen over mogelijke klachten, maar ook meer dan alleen klachten. Zaken die gerelateerd zijn aan klachten zijn belangrijk, maar het wordt breder bekeken, alsof we samen vanaf bovenaf op mezelf kijken en analyseren wat er gebeurt en waarom. Vooral dat moment van iemand die net als ik snap wat er ‘mis’ is en die er dan ook nog eens de kennis over heeft om het te behandelen, op welke manier dan ook. (Dus niet onbegrepen voelen en je laten vertellen wat je moet doen door iemand die het juist niet snapt wat er aan de hand is). Langskomen voelt als rust en focus, maar ook als warmte en gevoel. Rust slaat op rustig analyseren en discussiëren, focus op specifiek aanpakken waar nodig, warmte als het gevoel wat een sessie oplevert en gevoel is niet te omschrijven’. (Frank)
Ontspannen liggen zonder dat de gedachten ergens anders zijn: ‘Ik heb het als plezierig en duidelijk ervaren. Je kan goed aangeven hoe je naar je lichaam moet/kan luisteren en zo beter met je lichaam om kan gaan. Je lichaam geeft inderdaad zelf heel goed aan als je te druk en “verkeerd” bezig bent. Ook de behandelingen op de bank waren prettig. Ik vond het heel bijzonder dat je dan heel ontspannen kan liggen en nergens anders met je gedachten bent. (dat was mijn ervaring). Je ging heel respectvol met me om en vroeg ook telkens of de dingen oké waren. Dat gaf mij een veilig gevoel. Ik zit weer lekker in mijn vel en heb veel minder pijn. Natuurlijk heb ik nog wel eens rugpijn, maar ik weet nu waar dat van komt en hoe ik mij weer kan ontspannen’. (Heleen)
Eye-opener: Ik kwam langs vanwege nekklachten. Je hebt me geleerd beter naar mezelf te kijken door me te attenderen op mijn aangenomen houding en reacties. Het heeft mij rust gebracht, ik heb me beter leren ontspannen. Daardoor kan ik veel beter relativeren, lijkt het wel en kan ik zelf stress aardig beheersen. Jouw behandeling is werkelijk een eye-opener geweest! (Truus)
Het grote ‘loslaten’: Ik voel me goed. Er zijn uiteraard nog steeds periodes dat het minder gaat, maar die zijn altijd te verklaren en zijn steeds sneller weer voorbij. Bij deze dingen merk ik dat mijn rug een zwakke plek blijft, waar ik als eerste klachten krijg als ik me niet goed voel. Ik moet dan weer aan je denken. Dan pas ik actief het door jou geleerde (het grote loslaten) weer toe waardoor ik me snel weer beter voel. Ik heb echt het gevoel dat ik een oud patroon doorbroken heb (Kim).
Beweging, ontspanning en de geest: Ik heb een hoop van je geleerd, qua bewegen, spanningen loslaten en het geestelijke proces dat daarbij hoort. Dat is nog niet af uiteraard, maar dat moet ik toch zelf uitzoeken verder, je hebt me de weg gewezen in ieder geval. Ik ben er (nog steeds) van overtuigd dat er pijnklachten zijn in mijn lichaam, die ik hiermee niet zo makkelijk verhelp. Maar ik weet nu beter hoe ik er mee om moet gaan, qua bewegen en ontspannen. (Magda)
Geen doelloosheid meer: Ik voel me gesteund om niet meer doelloos te hoeven fietsen, roeien of wat dan ook bij de fysio. De manier waarop je dit bracht maakte me blij en ik merk nu al dat het bewegen me makkelijker gaat. (Chris) (Ik vertelde haar dat het belangrijkste van bewegen is dat het echt prettig mag/moet voelen).
Bewegen als een kind: Zo’n 2,5 jaar geleden (januari 2014) kwam ik bij Robert terecht. Mijn aanleidingen daarvoor waren blessures. Op het moment dat ik bij Robert kwam dacht dat ik wist wat de oorzaken van m’n blessures waren nl. veel sporten, geen goede bouw en slappe rug. Voor ik verder ga eerst iets over me zelf en historie. In alles wat ik doe ben ik zeer gedreven en kan de lat voor mijzelf hoog leggen. Naast mijn drukke jonge gezin en drukke baan bij een gerenommeerd bedrijf als projectmanager sport ik heel veel. 9 Jaar sporten betekende veel blessures en dus stress. Mijn blessures waren rugklachten (m’n rug zat continue vast), SI gewricht (onder in de ruggenwervel) en piriformis syndroom. Bij het hardlopen waren het voornamelijk mijn knieën. Na een aantal jaren van blessures en frustraties ben ik maar gestopt met hardlopen en ben ik gaan wielrennen en MTBen. Dit ging in het begin goed, maar al gauw kwamen er weer blessures. Toch steeds maar weer naar de fysiotherapeuten gegaan in de hoop dat ze me konden helpen. Iedere keer kwam ik daar weg met een reeks aan core stability oefeningen. Welke ik trouw deed en natuurlijk heel fanatiek. Mijn romp was na al die jaren zo goed getraind, maar geen resultaat. Inmiddels liep ik al een paar jaar met speciale zolen in mijn schoenen. Uiteraard ook zonder resultaat.
Eind 2013 kreeg ik een andere huisarts die met mij in gesprek wou. Hij had mijn medisch dossier gelezen en na een gesprek kwam hij met het idee om eens naar Robert te gaan. Misschien lag het wel aan mijn houding en manier van bewegen. Ik was sceptisch. Want ik dacht dat Mensendieck iets was voor zweverige types. Toch heen gegaan. Baat het niet dan schaad het niet. Het eerste consult met Robert was zeer positief. We hadden een klik. Hij heeft goed geluisterd naar mijn verhaal en heeft duidelijk uitgelegd wat bewegen is en waarom bewegen belangrijk is, maar vooral dat bewegen leuk moet zijn. Na het eerste gesprek hadden we besloten dat ik zou stoppen met al mijn oefeningen. Immers ze hadden geen zin, want ik was toch geblesseerd. Dit had Robert mij zelf laten inzien. Ik deed de oefeningen omdat het van mezelf moest. Tevens hebben we besloten om de speciale zolen uit mijn schoenen te halen. Gebaseerd op hetzelfde verhaal. Ik had voor mijzelf al een risico inschatting gemaakt. Wat kon er nou gebeuren? Niks, ik was toch al geblesseerd. Het resultaat was super. Ik liep weg van de praktijk in Assen en de helft van mijn rugklachten waren verdwenen en we hadden alleen maar gepraat. Hoe kan dat nou? Heel simpel, de druk was eraf om oefeningen te doen en ik kon dat prima naast mij neerleggen.
In de volgende de sessies met Robert heeft hij mij opnieuw leren bewegen en hebben we veel gesproken. Hij hield me een spiegel voor. Wat is in mijn geval de grote boosdoener is geweest is het MOETEN en ik was al die jaren geobsedeerd door mijn blessures. Immers als je aan je blessure denkt zet je spanning op de spieren en dan komen de spieren niet tot rust. Terwijl dit wel noodzakelijk is. Weer wat geleerd. De geest is heel sterk. Mentaal doet heel veel met je, dus ook lichamelijk.
Uiteindelijk had ik het. In een sessie met Robert vertelde ik hem dat ik een heel leuke dag had gehad met mijn dochter. Er was sneeuw gevallen en zij wou sleetje rijden. Ik moest natuurlijk de slee trekken. In het begin had ik last van mijn rug. Balen, maar toch door gegaan. We kwamen in het bos terecht en we hadden plezier. Heel veel plezier. Later realiseerde ik me dat ik geen last had van mijn blessures terwijl ik zeer fanatiek heb bewogen en dingen heb gedaan. Robert vertelde me dat door de leuke tocht met mijn dochter ik niet mentaal bezig was met mijn klachten. Eureka. Ik heb bewogen als een kind. Dus lekker bewegen zonder erbij na te denken.
Robert heeft mij laten inzien dat bewegen leuk is en dat daar veel bij komt kijken. Alleen je moet het zelf doen en inzien. Bijvoorbeeld als ik een avond geen zin heb om te sporten, dan sla ik het over. Heerlijk. Vroeger kon ik dat niet. Tevens heb ik de technieken niet alleen toegepast voor het sporten, maar ook in de thuissituatie en op mijn werk. Hierdoor is een hele mooie balans ontstaan. Eigenlijk doe ik stiekem meer dan voorheen. En dat kan ook, omdat ik plezier beleef in het bewegen. Het geeft een soort rust en voldoening. (Jarno)
Een aanrader. Ik ben een paar keer bij jou langs geweest en heb al snel kunnen leren hoe ik met mijn stress en pijn kan omgaan. En het aller belangrijkste is dat ik heb kunnen leren om goed naar mijn lichaam te kunnen luisteren.
Jij kunt de dingen heel goed uitleggen en dat vind ik super fijn.
Dus zeker een aanrader om bij jou te komen!! (Shahinda)
Robert heeft me laten voelen dat ontspannen beter werkt. Ik had al jaren geprobeerd mijn hoofd rechter op mijn lichaam te krijgen. Het hing vanaf kinds af aan al wat voorover. En het computeren (de afgelopen 30 jaren) verergerde die houden. En maar inspannen, forceren, kracht zetten. Het hielp nix.
Robert heeft me laten voelen dat ontspannen beter werkt. Ook heerlijk om te zien hoe efficiënt en soepel hij zelf beweegt. Hoe hij van een bank af rolde en soepel op zijn benen kwam te staan zal ik nooit vergeten.
Hoezo kracht nodig, laat de zwaartekracht in je voordeel werken, laat het lichaam de balans zelf zoeken.
Het was wel even de tijd gunnen, zo’n verandering gaat niet zomaar. Maar Robert begeleidde me er goed bij. Ik leerde mijn lichaam weer te voelen door te ontspannen. En niet alleen staat mijn hoofd nu in een meer normale positie, mijn hele lijf is meer ontspannen. Ik heb ook minder (vaak) nek- en schouderklachten. En als ik ze heb, heb ik leren denken: ‘Ha fijn, ik heb een lichaam, ik voel, ik besta’. En dan verdwijnen de klachten vanzelf.
Voor wie structurele verbetering wil op het gebied van beweging, voor wie vrijer wil bewegen en dat ook op een leuke manier wil bereiken, kan ik Robert van harte aanbevelen.
😊(Johnny)
Zijn in plaats van doen: Ja, bij het oude wordt ik snel moe boven in de rug en als ik mezelf zie als ik het nieuwe gebruik ga ik vanzelf rechter lopen omdat ik dan niet op weg ben naar een doel. Het ‘zijn’ voelt veel beter als het ‘doen’. Ik wordt door mijn lichaam in het nu gebracht. Ik hoef hierdoor niet steeds m.b.v. mijn geest naar het nu te gaan. Het gaat vanzelf via mijn lichaam. Het is heel groot wat er gebeurt. Ik zei niet voor niets eerder dat dit een missie link is die wat er al was verbindt. Dit is wat jij op je site holistisch noemt. (Hans)
Van huisartsen:
“Reden voor verwijzing is natuurlijk omdat je uitstekend werk levert. What’s new…. Je holistische benadering, dus zowel geest als lichaam”.
Er zijn verschillende soorten klachten die ik graag verwijs:
Mensen met lichamelijke klachten die door stress worden veroorzaakt.
Chronische lichamelijke klachten van het houdingen en bewegingen apparaat.
Alleen stress of hyperventilatie klachten.
Men leert zich weer te ontspannen (waardoor minder pijnklachten) en vooral goed te luisteren / patronen herkennen naar wat hun eigen lichaam aangeeft. Hierdoor kan men zich beter begrenzen en de lichamelijke klachten voorblijven.
Dus zowel voor de acute klachten als op de langere termijn erg effectief.
G.van der Linden, huisarts
“Wanneer innerlijk gevoel echt aandacht krijgt kan er wat veranderen: minder spierpijn en spanning, zelfs comfortabele gevoelens”.
Kijk, dat gun ik nu iedere patiënt..!
Een houdingstherapeut die mensen helpt te ervaren hoe hun lichaam OOK kan voelen. Waar lichamelijke spanning zit, en hoe je die kunt ontspannen. “We gaan aan de slag met het weer vertrouwen krijgen in zijn lijf” lees ik in een patiëntenbericht.
Lichaam en Geest zijn één. In balans zijn kun je bereiken langs lichamelijk weg, en langs mentale kant. Robert combineert dit, vanuit zijn achtergrond als mensendiecktherapeut, op een raakvlak van oefentherapie, psychomotorisch werk en haptonomie. “Wanneer innerlijk gevoel echt aandacht krijgt kan er wat veranderen: minder spierpijn en spanning, zelfs comfortabele gevoelens”.
Kijk, dat gun ik nu iedere patiënt..!
T. Sikkema, huisarts