Pijn in de nek, stijve spieren, een hernia, pijnlijke en beperkte schouder of moeite met omkijken? Veel fysieke klachten herstellen vaak heel goed op de natuurlijke manier.
Wat is nou natuurlijk?
Gebruiken, gewoon doen. Juist do it. De kunst is hierin te voelen waar je grenzen liggen en aan te voelen waar vooral je bewegingsgemak ligt?
- Door dit te blijven voelen, vooral in de opbouwende fase, krijgen je gewrichten weer echt de kans om hun volle beweegpotentieel te gebruiken. Gewrichtsvlakken worden heel mooi en volop gebruikt. Dit houdt het gewricht soepel.
- Je spieren krijgen de kans om duidelijker te kunnen aan- en ontspannen op het juiste moment. Hierdoor blijven spieren soepel en krachtig.
- Je brein (die het lichaam aanstuurt) kan beter het lichaam zo gezond mogelijk aansturen.
Wanneer je pijn voelt is het de kust om te blijven ontspannen en te doen wat daarvoor nodig is:
- Langzamer.
- Kleiner
- Rustiger
- Meer ritmisch bewegen.
- Momentum gebruiken
Kan je niet meer ontspannen dan is de beweging op dat moment nog niet goed voor je lichaam en moet je een andere manier zoeken.
Er hoeft dus niet getraind te worden wanneer je je lichaam weer echt op de meest natuurlijke en logische manier gebruikt. Ook na operaties, botbreuken, kneuzingen, ect is het ‘natuurlijk gebruik’ het belangrijkste en prettigste middel om goed te herstellen. Mooi he, je hoeft niet zoveel, je kan telkens op zoek gaan naar prettiger bewegen en je moet misschien een beetje geduld hebben maar je bent ervan verzekerd dat herstel plaats vindt.
Voorbeeld: Lage rugklachten.
Pijn in de onderrug, soms met uitstraling nar het been. Stijve spieren, moeite met overeind komen, bukken is lastig lat staan stofzuigen of lang zitten. Misschien hou je de adem soms in of zet je je schrap voor een beweging.
Nou daar gaat ie dan:
- Laat eerst maar eens alle spieren los die je los kan laten zonder je best te doen.
- Sta de pijn maar toe maar let op of je door kan ademen.
- Wanneer je gaat bewegen blijf je zoveel mogelijk spieren loslaten, niks aanspannen, laat het maar, zeker je buik.
- Nu kan je beter voelen wat wel en niet kan en wanneer je lichaam reageert met aanspannen of gewoon los blijven.
- Al het bewegen mag terwijl je ‘los’ blijft. Zodra je aanspant of je ademhaling gaat vervelender dan mag je een stapje terug doen totdat het gemak weer terugkomt.
- Let op: gemak en pijn kunnen en moeten zelfs naast elkaar bestaan. Het is niet het een of het ander. Gek he, maar het kan en je moet het toestaan wil je goed herstellen.
Nu kan je langzaamaan merken dat je wel kan bewegen zonder jezelf vast te zetten. Merken dat je best de pijn kan hebben ook al is het net in je rug geschoten. Nu dus meer op deze manier bewegen totdat je begint te merken dat je steeds weer wat meer en wat makkelijker kan bewegen.
Als aanvulling heb ik kleine oefeningetjes om hier handig in te worden.
Zo leg je een fundament voor een blijvend herstel en een betere manier van bewegen.