Mee veren
Een lichaam dat mee veert en zich vormt naar iedere beweging, situatie of ondergrond en daarbij dynamische stabiliteit waarborgt. Bijvoorbeeld wandelen.
Lopen met een lichaam dat mee veert bij iedere stap. Er is geen kracht of spanning voelbaar (wel nodig). Je lichaam regelt perfect de juiste spierspanning. Voor veel mensen betekend dit ten eerste vooral bewust los leren te laten wat je los kan laten, en dat is vaak veel meer als je denkt. Wanneer je steeds meer kan loslaten en loslaten en loslaten dan………gaat je lichaam langzamerhand anders bewegen. Vrijer, ruimer, soepeler, energieker kortom: efficiënter. Ook kan je dan een stuk beter ‘doorvoelen’ dwars door je schoenen heen naar de ondergrond (bewust en daardoor steeds meer automatisch).
“Tension covers sensation” wat ik ooit eens hoorde in een workshop. Wanneer je te veel spanning maakt, voel je het niet goed meer, en……..krijgt je brein ook niet genoeg sensorische informatie uit je lichaam. Dan gaat het soms uit voorzorg nog meer spanning meegeven aan de spieren. Deze vicieuze cirkel kan je doorbreken door eerst maar eens los te laten. En vervolgens gaan voelen hoe dit voelt, hoe dit beweegt.
Wat je zou kunnen merken is hoe heerlijk het voelt als al je botjes in je voet en enkel in- en uitveren en meebewegen met de vorm van de ondergrond. Prachtig.
Je lichaam vormt zich deels dus aan de ondergrond waarop je loopt.
Zo gebruik je je lichaam optimaal, zo is het menselijk lichaam gebouwd. Het is haast een gevoel van overgave waarmee je eigenlijk een nieuwe meer natuurlijke controle terug krijgt, een controle die je lichaam zelf uitvoert.
Daarom dus leren om alle onnodige (spier)spanning los te leren laten. Voor het loslaten van de meer automatische en onbewust te veel aan spanning is vaak meer nodig bijvoorbeeld een Trager sessie.
Tegelijk natuurlijk de spanning of stress die je hebt niet weg willen drukken. Het is belangrijk dat je deze spanning ook als een signaal of soms als een boodschap van je lichaam kan zien. Dus geef het aandacht, wees mild voor jezelf, voel je emoties en laat maar los als het kan.
Je lichaam vormt zich dus naar de ondergrond en wanneer de ondergrond te schuin of hobbelig is dan past je lichaam zich perfect aan. Sterker nog: hoe hobbeliger hoe beter je lichaam in vorm blijft. De voet blijft zacht en blijft zich via alle gewrichtjes en de dynamische spierspanning telkens mee vormen aan de ondergrond en met de bewegingen. En natuurlijk je enkels, je knieën, heupen, wervelkolom, alles. Je hele lichaam beweegt mee en blijft zich dus vormen naar wat nodig is, in elke beweging weer. Het is zo mooi hoe dit alles werkt.
Dus, je hoeft niet te leren om goed te bewegen want goed bewegen is namelijk logisch bewegen, en de bewegingslogica ligt al besloten in de logische bouw van het lichaam. Bewegen gaat per definitie goed (en ook zo goed als mogelijk bij bijvoorbeeld orthopedische of neurologische ziektebeelden ). Bewegen en voelen