Kernstabiliteit betekend pure ontspanning..
Het gaat er niet om dat je je ‘core’ traint. Het gaat erom dat je lichaam slim gebruikt wordt. Dit kunnen we stimuleren door het lichaam uit te nodigen zijn functies weer goed te doen. Meestal betekend dit dat wij ons er niet meer mee moeten bemoeien zodat je brein het optimaal doet. Dus niet je speuren controleren maar de beweging vrij laten zodat je brein beter de coördinatie regelt.
Wanneer je een nieuwe beweging leert dan moet je natuurlijk wel wat controleren maar ook nooit te veel. Valkuil is te veel controle. Maar goed al doende leert men. Het is alleen jammer als je een beweegpatroon aanleert met te veel onnodige spanning of controle want dat beweegt minder fijn en kan klachten veroorzaken.
Je lichaam is gebouwd om moeiteloos te kunnen bewegen. Dat leer je dus ook bij mij.
Dan de hardloper of de fietser.
Wat soms opvalt is dat het bewegen er wat stijf uit ziet. De romp gaat dan wat heen en weer zowel op de fiets als (hard)lopend. Dat betekend dat de romp stijf wordt gehouden, te veel buikspanning vaak.
Wanneer je dit loslaat krijgen de wervels onderling weer de kans te roteren, je ziet dan de heupen weer wat meer meebewegen. Hoe gek het ook klinkt, daar ligt de kracht. Wanneer de wervelkolom soepel en losjes zijn draaibewegingen kan maken dan kunnen de benen veel meer spierkracht gebruiken. Tegelijk zullen de benen juist minder kracht hoeven te zetten omdat de inzet van de beweging al in de rug plaats vindt. Er is geen kracht nodig, alleen souplesse.