Dit biedt de kans om te ontdekken wat er nodig is. Ontdekken, samen met je patiënt, wat wel kan en zodoende samen gaan begrijpen hoe de klacht in elkaar steekt. Wij moeten al zoveel weten vanuit kwaliteitsperspectief, vanuit ons zelf en de verantwoordelijkheid die we voelen voor de patiënt, voor het geven een goeie behandeling. Je hoort veel te weten als fysio- en oefentherapeut en dat is goed en belangrijk. Dit weten, deze kennis wordt nog mooier als alles zich door blijft ontwikkelen en je bijna automatisch zonder veel na te denken de juiste kennis op het juiste moment tevoorschijn haalt.
Maar het moment van ‘niet hoeven te weten’ geeft ruimte. Dit voelt letterlijk anders voor jou, het voelt ook letterlijk anders in het lichaam van de patiënt.
Wanneer jij zo nu en dan met een mindset van ‘niet-weten’ de patiënt benaderd en behandeld, dus wanneer je aanwezig bent vanuit dit gevoel dan gebeuren er soms heel andere dingen als je van te voren verwacht of bedacht had.
Dit ‘niet-weten’ geeft ruimte voor patiënt en therapeut. We merken dit direct in het lichaam. Het lichaam en het bewegen, de spierspanning en de ademhaling, alles reageert. En het reageert globaal met iets wat beter voelt………wacht even………je hoeft nog niet te weten waarom………..gewoon even wachten en dit zo laten………..
Wanneer je vanuit deze mindset samen gaat bewegen en bijvoorbeeld de ‘weg van de minste weerstand in het lichaam’ volgt, dan ineens voelt de beweging vaak anders en prettiger. Soms komt er ineens wel een duidelijk besef bij de patiënt of bij jou als therapeut over wat er aan de hand is, waarom de klacht is ontstaan of wat de relatie tussen huidige stress en oud gevoel kan zijn. En dan kan je de behandeling daar weer op aanpassen.
Dit niet wetende en ‘natuurlijke’ bewegen of het aanraken van een patiënt vanuit ‘niets te hoeven bereiken’ geeft dus vaak ruimte en een opening. En………. het doet ook iets met jou als therapeut. Dat is pas verdieping zou ik zeggen.
Door toe te durven staan dat je even niets hoeft te weten kom je soms veel verder.
De enige ware wijsheid is in weten dat je niets weet.
(deze spreuk las ik toevallig ergens)
Wanneer je een cursus volgt bij mij zal je merken dat dit niet-weten vaak een rode draad is. Niet hoeven te weten maar primair eerst opmerken en voelen wat er gebeurd. Het weten, het begrijpen volgt wel weer en is natuurlijk ook super interessant.
Zou je graag een cursus willen volgen dan kan dat bijna per direct, zelfs individueel en sommigen ook online. Een aantal zijn geaccrediteerd en voor de rest krijg je de ‘gewone’ punten. Het zijn altijd prachtige dagen, leerzaam, leuk, gevoelig en vol van rust en energie.