“Ik verrek van de pijn”
De pijn er laten zijn. Dit betekend dat je pijn hebt maar verder niks aanspant, niks vast zet, de adem vrij laat gaan zoals die gaat. Dat is best een kunst. Je hebt pijn en meer niet.
“Pijn is slechts pijn, totdat men haar weerstaat dan wordt het een kwelling”.
Vorig jaar had ik een spitaanval (acuut verreken van de pijn) Dit kwam doordat ik een beetje uit balans was in mijn hoofd (te veel aan m’n kop) en tijdens en simpele beweging de pijn erin schoot. Dit is natuurlijk lachen als de therapeut zelf een spitaanval krijgt. Nu was ik dus aan de beurt om wat ik mijn patiënten altijd leer zelf toe te passen.
Ontspannen in de pijn en niet meer bewegen als binnen de grenzen van comfort. Dus comfort behouden.
Ja je leest dit goed, terwijl je pijn hebt kan je je nog steeds comfortabel voelen in je lichaam. Dit comfort zocht ik steeds weer op waardoor ik gewoon vrij makkelijk kon bewegen en ik totaal niet beperkt was. Maar zodra ik even te veel of te snel wilde schoot het er weer in, werd ik even weer op m’n plaats gezet. Verder hoefde ik niet veel te doen, alleen maar ontspannen. Klinkt makkelijk maar is soms best lastig geef ik toe. Maar na een dag of twee was alles weer oké. Ik begreep ook waarom mijn rug die spanning had opgebouwd en ben daarin anders met mezelf om gegaan. Ik heb er van geleerd zogezegd en heb gelukkig geen spitaanval weer gehad. Ik moet zeggen dat het voor mij als therapeut best eens goed is om een veel voorkomende klacht aan den lijve te ervaren.
Ga maar eens voelen naar waar de grens van comfort nog ligt terwijl er pijn is. Zodra je spieren aanspant dan ben je te ver. Dan moet je weer anders gaan bewegen of even rustiger doen. Dit werkt prachtig. Verrekken van de pijn (die er toch is) je comfort behouden en het lichaam weer echt bewegen Je hoeft niet te oefenen of te werken aan de pijn (pijn wegwerken). Gewoon het lichaam binnen de comfortabele mogelijkheden volop gebruiken in dagelijks bewegen. Nu is de kans op de juiste belasting, wat herstel bevorderd werkt, optimaal. Onder- of overbelasting vermijden we op deze manier. Maar het vraagt wel een flexibele opstelling. Je zal dingen anders moeten gaan doen als dat je gewend bent.