Hallo hardlopers,
Hoe reageert jouw lichaam op hoe je loopt?
Ik liep gister en dat ging lekker. Toch merkte ik dat er een soort spanning, een soort stijfheid in mijn rug kwam. Toen ik even een stukje ging wandelen tussendoor trok het weg, wat als een opluchting voelde. Ik dacht en vond ook dat ik best lekker aan het hardlopen was, maar mijn lichaam liet me subtiel weten daar toch anders over te denken 😊.
Oke oke ik zal even weer beter luisteren………..en ben toen al hardlopend op zoek gegaan naar:
- Meer ontspanning.
- Minder wilskracht.
- Meer losheid en lichtheid in mijn tred.
Al lopende, voelende, voorstellen hoe het zou kunnen zijn als ik lichter loop. En zo begon mijn lijf te reageren met prettige gevoelens (mijn rug die beweeglijker voelde en werd). Hierdoor kan je concluderen dat de motoriek (jouw brein die je spieren aanstuurt) daardoor automatisch verbeterd.
Dit is eigenlijk omgekeerd als wat we gewend zijn, grappig he. Normaal verbeter je de techniek en veranderd de motoriek. Maar door deze manier van voelen en voorstellen veranderd je lichaamsgevoel, waarop je motoriek (je looptechniek dus) automatisch reageert. In de Hardloopscholing doen we beide.
Dus………….zo nu en dan even luisteren naar je lichaam ook al denk je dat je goed bezig bent.
Even wat dieper erop ingaan nu.
Het lichaam kan heel primair reageren:
- Er naar toe willen of terugtrekken.
- Openen of sluiten.
- Verzachten of verharden.
- Ontspannen of aanspannen.
- Beweeglijker of stijver.
Je ziet hoe primair deze reacties zijn. Vaak is het niet zo duidelijk te voelen, maar je lijf doet het toch. Wanneer je dit op kunt merken en er open voor staat om het te begrijpen, dan kan je er op inspelen. Hierdoor gaat het hardlopen altijd fijner.
Als je denkt dat je alleen maar verder komt op wilskracht en schema’s dan mis je deze subtiele en helpende signalen, en kost het hardlopen je een stuk meer moeite.
Jouw lichaam geeft het wel aan, ook zonder dat jij het begrijpt en dat is echt leuk om te merken. Bij mij in de Hardloopscholing leer je dit aan te voelen en er zo ‘juist’ als mogelijk naar te handelen. Dit doen we door ‘’trial and error’. Zo leer jij je lichaam al doende steeds beter kennen en zal het hardlopen (maar ook andere dagelijkse bewegingen) steeds makkelijker, prettiger en gezonder gaan.
Robert