Stel je voor je bent een rode bloedcel, dan wil je zoveel mogelijk zuurstof vervoeren van longen naar het lichaam. En de koolstofdioxide weer afvoeren van lichaam naar longen. Dat is je taak, daar wordt je blij van als bloedcel. Wanneer er regelmatig meer zuurstof wordt gevraagd dan wordt je er nog beter in. En je werkt steeds beter samen met de longen. Conditie krijgt de kans om gemakkelijk te verbeteren.
Stel je voor je bent een spier en je krijgt genoeg zuurstof toegevoerd dan kan je goed samentrekken en weer helemaal loslaten. Dat is je taak. Je maakt als spier deel uit van een samenwerkend systeem van spieren en fascia waardoor het aan- en ontspannen invloed heeft op zowel specifieke delen van je lijf als je lichaam als geheel. Hardlopen is een prachtige manier om je spieren echt goed te gebruiken. Bij mij leer je je spieren vooral ook weer helemaal los te laten.
Een gewricht die ook tot dat geheel van samenwerkende delen behoord, wil bewegen en stabiliseren (wat hij samen met de spieren doet). Het gewricht is zo gebouwd dat het super goed kan bewegen en je lichaam zit er vol mee. Je lichaam is instabiel door de vele gewrichten en kan juist daarom zo makkelijk bewegen.
Lopen en hardlopen zijn heel duidelijk ‘natuurlijke’ manieren van bewegen en nodigen het hele lichaam uit om mee te doen en daarom zo gezond. Elk gewricht doet mee in de hardloopbeweging. Wanneer gewrichten bewegen komt er gewrichtssmering op gang (net als olie in de cilinders van een auto) wat de boel soepel houdt. Helemaal wanneer je al je bewegingen ‘vrij laat’, waar we in de hardloopprogramma’s veel aandacht aan besteden.
Je hart wil kloppen en daarmee je bloed door je lichaam vervoeren. Hoe meer zuurstof gevraagd wordt hoe meer je hart moet doen en hoe fijner hij het vind, reken maar. Tenzij je continu over je grenzen gaat. Je hart wil ook geraakt worden en gaat sneller kloppen als jij een leuk iemand tegen komt (wat ook tijdens het hardlopen kan gebeuren 😊). Zo maak je van hardlopen ‘hart-lopen’.
Je gaat ook voelen het verschil tussen meer en minder activiteit en daarmee hoe je hart aan het werk is. Zo kan je meer en meer op gevoel met de juiste hartslag (en staat van activiteit) te lopen.
En dan je brein. De dirigent zou je kunnen zeggen. Grote delen van je brein worden aangesproken, het krijgt veel input uit je lichaam die het verwerkt en vervolgens optimale output geeft: coördinatie. Zo hou je je brein ‘fris’ en daarmee ook veel andere functies zoals concentreren.
Wanneer we naar de loopbeweging kijken dan zien we dat alles altijd meebeweegt. Hoe meer jij ervoor zorgt dat je losjes loopt hoe meer kans je lichaam heeft dat alle delen meebewegen en dus soepel blijven. De wervelkolom bijvoorbeeld waar je contra-rotaties ziet die zo belangrijk zijn. Hoe beter je wervelkolom op elk niveau mee kan bewegen hoe minder spierkracht je van je benen nodig hebt. Gaaf he. Kan je het voorstellen, het hardlopen wordt stukken makkelijker als je je wervelkolom ontspant. Bijna iedere wervel kan dan een beetje bewegen t.o.v. de onder- en bovenliggende. Daar zit lichamelijk gezien de echte kracht van het hardlopen.
De vrijheid van bewegen. Als je stil zit kan je niet alle krachten en gewichten goed door je lijf laten gaan dus krijg je steeds piekbelasting. De energie van het gewicht kan geen kant uit. Als je staat wordt het al beter en als je beweegt en loopt of hardloopt nog veel beter.
De krachten moeten door het lichaam heen kunnen ‘reizen’. Daarvoor moet je lichaam ook vrij zijn om zonder onnodige spanning te kunnen bewegen.
Free flow of movement.
Door te bewegen kan het lichaam overbelasting opvangen en voorkomen. De krachten die op het lichaam inwerken, dus ook het eigen lichaamsgewicht, worden door te bewegen afgevoerd en verdeelt over heel het lichaam.
Niet bewegen geeft ook dat spieren sneller verstijven.
Zelfs emoties kunnen dan minder goed verwerkt worden. Bewegen is expressie van zowel het gevoel als van het lichaam die door te bewegen alle belastingen verwerkt.
Belangrijk is om goed te bewegen, zodat alle bewegingen vrij door het lichaam heen kunnen gaan.
Dit leer ik je in de bewegingstherapie en in de hardloopscholing.
Geestelijke en emotioneel
Je weet het eigenlijk zelf ook wel, bewegen en in dit geval hardlopen doet je goed. Je voelt je er vaak even fijn door. Er komen allerlei stofjes vrij in je lichaam die meehelpen je goed te voelen en meer dan dat. Wanneer jij je vaker goed voelt kan je ook beter dealen met je emotionele dingen, je pijn, de dingen waar je mee zit. Regelmatig hardlopen doet goed. Helemaal op de manier waarin ik je meeneem het hardlopen in. De totale beleving.
Het is veel meer dan hardlopen alleen.