Een gemakkelijke workshop voor oefen- en fysiotherapeuten.
Aanraken als middel om het lichaam op gemak te stellen.
Gemak is een gevoel. Waarschijnlijk een gevoel dat jij wel kent. Wanneer je je op je gemak voelt dan beweeg je makkelijker, is je ademhaling ruimer en vrijer (mocht je er al op letten), ook je lichaamshouding is meer in balans.
Wanneer er gemak is kan er een stuk beter gewerkt worden door de fysio- of oefentherapeut aan bijvoorbeeld houdingsverbetering, ademregulatie, beweegpatronen optimaliseren, een betere ontspanning tijdens manipulaties of bijvoorbeeld een duidelijker onderzoek doen.
Iedere patiënt heeft zijn eigen oorzaken waardoor het gemak in het geding is geraakt. Dit kan ontstaan zijn door bijvoorbeeld een onveilige jeugd. Maar ook een val van de fiets tien jaar geleden. Stress door een te hoge werkdruk of chronische pijn zijn oorzaken. En natuurlijk gewoon pijn of stijfheid, een blessure of een veelvoorkomende klacht. En niet te vergeten, hoe voelt de patiënt zich ten opzichte van jou?
Gemak is ook in te zetten als therapeutisch middel.
Wat we willen is het lichaam (en dus de persoon) op het gemak stellen. Dan valt er veel beter te werken met iemand. Een directe en effectieve manier hiervoor is de aanraking. Een aanraking doet vaak ongelooflijk veel, deels is dit te leren en te beïnvloeden en deels gelukkig niet omdat het nou eenmaal bij de mens hoort. In deze cursus gaan we het deel wat wel te beïnvloeden is ontdekken in ons zelf zodat we het effectief kunnen gebruiken in de therapie. Vervolgens een stapje verder om nog meer te kunnen bereiken leer je het lichaam of bepaalde lichaamdelen ritmisch te bewegen, dit nodigt meer gemak uit in het lichaam.
Wat komt aan bod in deze cursus.
Aanraken:
- De manier van aanraken.
- Het handcontact.
- De hoeveelheid druk.
- De intentie waarmee de therapeut aanraakt.
- Innerlijk gevoel van de therapeut.
Bewegen:
- Het lichaam als een geheel of bepaalde lichaamsdelen ritmisch bewegen.
- Leren voelen wanneer je het ritme vindt en hoe het lichaam van je patiënt reageert.
Gemak:
- Gemak als hulpmiddel om verdere fysio-, manuele- of oefentherapie te optimaliseren.
- Gemak inzetten als primair therapeutisch middel.
Jezelf:
- Aandacht aan jezelf besteden.
- Het vinden van gemak in jezelf. Verschillende principes aanleren die je kunnen helpen.
- Gemak ‘zijn’ zodat je het a.h.w. uitstraalt. Dit vraagt dus ook duidelijk naar jezelf als mens te kijken.
Het mooie van deze workshop is dat het allemaal draait om ‘zelf ervaren’. Merken hoe het voelt en wat er gebeurd als iemand je aanraakt, opmerken hoe het voelt als jij iemand aanraakt. Leren wanneer je doorgaat met bewegen of wanneer het goed is om iemand weer los te laten. Steeds nauwkeuriger aan kunnen voelen hoe het lichaam van de patiënt reageert.
Deze workshop is erg goed toe te passen is in je dagelijkse praktijk. We ‘doen’ vooral met tussendoor stukjes theorie om beter te begrijpen wat we doen. Kennis door ervaring. Wat ervaar je tijdens deze training en hoe past dat in wat jij al weet, hoe past dat in de huidige theorieën die je misschien aanhoudt?
Workshopdagen: zaterdag, zondag, maandag en woensdag. In overleg prikken we de dagen dat iedereen kan. Dus meld je gewoon aan, dan komt het goed.
Nu een voorbeeld uit de dagelijkse praktijk.
Iemand met heupklachten deels specifiek (o.b.v. coxartrose) en deels aspecifiek. Veel spierspanning rondom heup en lumbale wervelkolom en eigenlijk in heel het lichaam. Deze spanning past bij de klacht. Maar tegelijk is het een spanningsgewoonte geworden, opgebouwd in jaren.
De eerste behandeling is deze persoon gaan liggen op een behandelbank met steun onder hoofd en knieën De behandelbank die ik gebruik is breed en zacht zodat je comfortabel ligt. Vervolgens raak ik de persoon met aandacht en zonder inspanning aan zodat hij zichzelf (in dit geval been en heup) echt goed voelt. Ik til langzaam het been (geheel ondersteund) op. Door het gewicht, de zwaartekracht en mijn aandachtige aanraking laten de spieren rondom de heup langzaam los. Dit voelt erg prettig voor de patiënt. Nu heeft hij ervaren dat die spieren best los kunnen zijn zonder pijn te doen. GEMAK dus.
Dit soort werk vraagt om tijd, aandacht en……gemak van mij als therapeut. Geen verwachtingen van mij, dat geeft namelijk direct een spanningsreactie bij hem. Ik beweeg alleen maar mee met wat het lichaam kan en toestaat op dat moment. En ik sta dus toe dat er beperkingen zijn en dat het lichaam misschien niet beweegt zoals het hoort te bewegen. Maar ik voel de reactie van het lichaam. Ik voel dat spieren losser worden of juist weer energieker en meer aanwezig. Ik voel ruimte in een gewricht of de logische beweeglijkheid beetje bij beetje terug komen, dit alles nog steeds binnen de mogelijkheden van de persoon op dat moment. Nu gaan we staan en een stukje lopen met behoud van dit gevoel. Het gevoel van GEMAK.
‘De natuurlijke beweegpatronen die nog ergens in het onbewuste liggen verankerd, worden op een uitnodigende manier weer naar boven gehaald’. Het natuurlijke bewegen herken je aan de moeiteloosheid waarmee je beweegt”.
Gemak dus