Even de veelvoorkomende onderdelen van het moeiteloos hardlopen op een rij. Het is altijd maatwerk wat we doen.
Techniek van het gemak: Lichaamslogisch bewegen. Geen spier te veel gebruiken, geen onnodige inspanning. Alleen maar lopen op de juiste manier. Wanneer je dit eenmaal door hebt gaat het lopen als vanzelf en kan je steeds sneller en verder (als je dat zou willen).
Persoonlijke conditie: Dit is je conditie die er feitelijk al is maar geen kans krijgt zich te ontwikkelen omdat je misschien te snel of te veel wilt of dat je juist te weinig hebt gedaan. Het vinden van je persoonlijke conditie, zal je helpen moeiteloos door te kunnen bouwen naar een nog betere conditie.
Mindset: Hoe goed in de gaten of je niet te snel wilt of juist denkt het te rustig aan te moeten doen. Wilskracht en overtuigingen kunnen zowel een sterkt positief als negatief effect hebben. Wij gaan hier mee ‘spelen’ tijdens deze training.
Ademhaling: Super belangrijk. De kunst is om de ademhaling te ‘laten’ gebeuren. Je leert niet beter te ademen maar je leert juist hoe je de ademhaling vrij kan laten. Soms zit er te veel spanning rondom je borst en beperk je daarmee je eigen kunnen. Het is haast onmogelijk hier zelf weer goed uit te komen. Doordat ik je met kleine oefeningen en vooral bewustwording tijdens het lopen hierop attendeer zal je ademhaling weer ruimer en vrijer kunnen worden waardoor er letterlijk meer ruimte voor je longen is.
Laat de beweging vrij: Dit is een onderdeel van de techniek van het gemak. Maar ik besteed er extra aandacht aan. Hoe meer je leert elke beweging in het hardlopen helemaal vrij te laten, totaal geen onnodige spierspanning te maken hoe efficiënter en makkelijker je kunt hardlopen.
Controle geeft loopkracht: Wanneer je op het juiste moment de juiste spieren aanspant geef je eigenlijk meer stevigheid aan je lichaam en krijgt je lichaam kans om ‘beweeg-energie’ op te slaan en precies op het juiste moment in de hardloopbeweging vrij te geven. Dit is lastig uit te leggen maar je gaat het ervaren. Het is een beetje vergelijkbaar met als je je voorstelt dat je bij elke stap land op een kleine trampo. Toink….toink…..toink….. Het lichaam heeft een bepaalde spanning nodig maar die spanning moet eigenlijk als vanzelf komen. Jij gaat dus niet zelf extra aanspannen.