‘Een heet bord soep begin je aan de rand’ (zei een tai chi leraar tegen zijn leerlingen)
Deze spreuk laat heel duidelijk zien hoe ik werk met de mensen.
Stel je eens voor, je zit lekker in een goed restaurant of ergens op een mooi terras in Frankrijk met een bord soep voor je neus. De soep ruikt heerlijk, damp komt er nog vanaf, het water loopt je door de mond. Natuurlijk wil je volop van deze soep genieten dus begin je met een klein schepje aan de rand van het bord. En je mag sleurpen 😊
Aan de rand is de kans groot dat het niet te heet is, precies op temperatuur waardoor er geen kans is dat je je tong verbrand en kan je rustig eten. De smaak volop proeven. Je waarneming is optimaal. Adieu stress. Spieren ontspannen. En als je de ogen dicht doet……..mmmm.
Wanneer ik met mensen hardloop dan doen we soms het zelfde. We beginnen gemakkelijk, en we zijn continu gericht op het gemak. Er komt geen stress of druk bij kijken want dan werkt het systeem gewoon niet goed en kan je niet goed leren om echt goed en passend te lopen.
Bewegen binnen het gemak: Wanneer een oefening/beweging nodig is dan doen we dit altijd in een tempo waarbij jij jezelf optimaal kunt voelen, geen haast, geen stress, niks ‘goed’ moeten doen. Alleen maar waarnemen, geen druk. Nu merk je dat je comfort en gemak komt. Dit nemen we mee het hardlopen in. Dat is leuk. Wat gebeurd er? Wat merk je? We gaan nu hardlopen maar wordt je dan ineens wel actief van binnen? Kan je je ook voorstellen dat je bijna inactief kunt rennen?
De ademhaling voelt normaal gemakkelijk. Ademhaling en spierspanning reageren altijd op hoe we iets doen. Wanneer we dus zo bewegen dat de ademhaling als vanzelf verruimd, dan weet je dat je in jou comfort-zone zit. Vanuit hier begint het veranderproces.
Comfort is erg belangrijk om iets te leren, omdat zowel het lijf als het brein beter aan kunnen passen en dus iets nieuws kunnen leren o.a: een motorisch patroon, tonus regulatie, juiste spierlengte, coördinatie, een verandering in de loopbeweging, de ademhaling die zijn eigen ritme moet hervinden, het veraangenamen van de afzet of het soepeler mee laten bewegen van je wervelkolom.
Voorbeeld: Een oefening: Liggen op de rug met gebogen knieën. De knieën beweeg je tegelijk een beetje naar links en rechts, heen en weer. Dit doe je zo langzaam dat je alle tijd hebt om de beweging goed te kunnen opmerken. Vervolgens ga je opmerken dat ook je heupen/bekken/onderrug mee bewegen. Een prettig ritme aanhouden, niet je best doen, je hoeft nergens beter in te worden. Het ‘alleen maar het voelen naar de beweging’, maakt dat spierspanning weer in balans komt, dat gebeurd vanzelf, hoe gaaf is dat….. De rug ontspant, je krijgt een prettiger besef van je lichaam en de ademhaling die vrij voelt. Nu kan je ook weer stoppen met de bewuste voelen want onbewust werkt dit door. Je rug voelt en beweegt lekkerder. Dit is iets wat automatisch gebeurd wanneer we in het comfort blijven en opmerkzaam zijn (voelen naar de bewegingen).
Mooi he.