Verbeteren van het looppatroon door het aan het lichaam zelf over te laten.
Deze workshop gaat over lopen. De loopbeweging in haar pure eenvoud. Lopen gaat moeiteloos, totaal vrij van inspanning en geeft energie. En volle vrij beweging waarin het hele lichaam meedoet.
Lopen is een van de meest basale bewegingen van de mens, dus moet het (volgens mij) logisch zijn dat dit moeiteloos kan gaan. In deze workshop onderzoeken we dit. Er valt zoveel te ontdekken. Je komt ook je eigen patronen tegen die de vrije loopbeweging in de weg zitten. Je leert dit te begrijpen, te voelen en je lichaam ‘uit te nodigen’ zelf weer de meest moeiteloze manier te vinden.
Aandacht is waar het in deze workshop om gaat. Nieuwsgierige aandacht is een belangrijk ingrediënt dat het lichaam helpt te herstellen en een enorme invloed heeft op het interne gevoel, het beweeggevoel, de sensomotoriek. Ook aandacht om op te kunnen merken wat er allemaal echt ‘lekker’ voelt. Deze aandacht is nooit sturende of controlerend. Er is in de basis alleen maar opmerkzaamheid en nieuwsgierigheid.
Looppatroon. We zoeken naar mogelijkheden om het looppatroon te verbeteren. We zoeken naar de logica van het natuurlijke looppatroon. We maken een ‘ganganalyse’ maar dat doen we anders. Het is namelijk belangrijk dat de patiënt zich niet bekeken voelt. We beginnen gewoon samen te lopen. Je leert een open opmerkzame staat aan te nemen en je te laten verassen door wat er allemaal opvalt aan het looppatroon zowel in positief als negatief. Het is alsof het je per ongeluk opvalt. Dat is de kracht van dit werk. Je leert vervolgens hoe je met handige kleine oefeningen het looppatroon steeds een stukje meer kunt verbeteren.
Zelf onderzoek. In deze workshop gaan we samen, nieuwsgierig als we zijn😊, ons eigen lichaam&bewegen onderzoeken. Deze eigen ervaring stelt je beter in staat de patiënt te ‘zien’. Daarin zoeken we naar meer gemak, meer natuurlijke beweeglijkheid. Je leert de natuurlijke bewegingsvrijheid van je lichaam uit te nodigen en te volgen. Je leert op te merken wat dit met je lichaam doet en wat voor invloed het op je gevoel heeft. Je merkt misschien hoe het een aanwezig en blij gevoel kan geven.
Pas wanneer je eerst in je eigen lichaam goed hebt gevoeld wat er te voelen is kan je een stuk beter het bewegen van de patiënt opmerken en begrijpen. Vervolgens leer je spelenderwijs de persoon uit te nodigen nieuwe manieren van lopen te ervaren.
Lopen laat zoveel zien over een mens. Lopen kan er ook gracieus uitzien. Ik vind de loopbeweging prachtig om naar te kijken.
Lopen als therapeutisch middel. Hoe kan een natuurlijk looppatroon helpen in het behandelproces van een patiënt? Lopen is veel meer als alleen maar lopen, het heeft in de basis een onderhoudende en herstellende functie voor lichaam en geest. We gaan spelen met somatische en psychosomatische klachten en hoe we daar al lopende invloed op kunnen hebben.
Buiten. In-buiten, dat is mijn beleving. In-buiten in de natuur en dat blijkt ook nog eens gezond te zijn. Er wordt veel onderzoek gedaan naar hoe de natuur, een natuurlijke omgeving gezondheid kan bevorderen. In het lopen gaan we ons verbinden met de natuur. Geen vaag gedoe, maar op een simpele manier. En je gaat merken wat dat met je doet.
Begrijpen. Samen gaan we met alle kennis die we als oefen- of fysiotherapeut hebben, onderzoekend ‘begrijpen’ hoe dit alles werkt. Dit versterkt jou eigen denken & voelen met alle kennis die je al hebt. Heel leuk.
De workshop is super lekker en rustig ingedeeld, je krijgt alle tijd om te voelen, te ervaren, te begrijpen, van de zon te genieten, vragen te stellen en veel te ‘spelen&ontdekken’ met alles wat we doen. Ondanks de rustige manier van werken komt er veel aan bod. Hieronder twee onderdelen maar er komt veel meer aan bod:
Gevoelsbewust bewegen. Al voelend en bewegend ons eigen lichaam bij langs. Alsof je je eigen lichaam opnieuw ontdekt. Daarin zoeken we (ook met klachten en beperkingen) naar iets wat goed voelt. Beweeglijkheid, ruimte, stabiliteit, enz
De beweging vrij laten. De beweging is vrij als je het helemaal over kan laten aan de dirigent (brein). Dat betekend geen controle (die in een mensenleven onbewust is opgebouwd) meer uitoefenen. Laat de beweging gebeuren, laat het vrij. Alle opgebouwde gewoonte spanning leer je herkennen en binnen je mogelijkheden los te laten. Je leert voelen wat ‘vrij’ betekend. Een vrij en beweeglijk looppatroon heeft weer invloed op het voelen en het denken. Dit ga je merken.
Begrijpen&toepassen. Samen gaan we in een inspirerend gesprek kort overleggen hoe dit alles toe te passen bij patiënten. Welk soort patiënt, welke klachten? Hoe zie jij dit met jouw ervaring?
Een gave workshop die gericht is op het (opnieuw) ontdekken van het lopen.
Deze workshop kost €50,- en duurt 2 uur. We zijn de hele tijd buiten. Locatie rondom Groningen maar ik kan ook bij jullie komen (als er genoeg mensen zijn)
Workshopdagen: zaterdag, zondag, maandag en woensdag. In overleg prikken we de dagen dat iedereen kan. Dus meld je gewoon aan, dan komt het goed.
Vrij bewegen en genieten met volle teugen.
Mijn naam is Robert Terpstra. Sinds 1999 werk ik als oefentherapeut Mensendieck, meteen vanaf het begin ben ik me blijven verdiepen uit pure interesse in alles wat met bewegen en voelen te maken heeft en dat doe ik nog steeds. Ik kom toch altijd weer op ‘spelen’ uit.
De aanpak in deze workshop is uniek. Veel ervaring vanuit verschillende richtingen zitten erin verweven de Trager Approach, Gentle running, barefoot walking & running, zelfs aikido en niet te vergeten, mijn eigen ervaring en nieuwsgierigheid.
Ik heb alles dubbel en dwars tot in detail gevoelt in mijn eigen lichaam. Jaren lang ben ik al lopend en ook hardlopend aan het prutsen, ontdekken, toepassen en spelen geweest. Alle theorie (die ik geleerd heb) begrijpend leren te voelen. Ook theorie aan de tand voelen. Zo is er een mooi voorbeeld waarbij we gaan zien of het onderzoek van ‘looptempo in relatie tot in en uit fase bewegen van de wervelkolom’ eigenlijk wel klopt.
Ik loop ook al jaren buiten met patiënten waarbij allerlei soorten klachten goed behandeld kunnen worden.
Ik daag je ook uit niks van mij aan te nemen maar vooral zelf te gaan ontdekken, daarbij is het de kunst om boven je denkkaders uit te stijgen.
Na deze cursus ben je geïnspireerd om samen met je patiënt buiten te gaan lopen. Je kunt bezig gaan met het looppatroon maar je kan je ook op een specifiek klacht richten. Een chronische pijn wandeling of een herstelwandeling maken.
En heel belangrijk…….….jij komt ook weer even lekker buiten, dat is altijd goed.
VOELEN & SPELEN
Simpel