Is je buik zomerklaar?
Gezien vanuit de gezondste optie voor je lichaam en voor je manier van bewegen mag de buik totaal los zijn. Totaal los betekend dat je zelf geen enkele spanning meer voelt. Dit moet je wel leren voelen want vaak zit er toch nog te veel spanning in zonder dat we het door hebben. Dit komt misschien door het idee dat hij strak moet zijn of door wat je altijd hoort over een sterke buik die de rug beschermt. Dit is in feite onzin. Daarnaast zien we vaak dat de buik een belangrijk emotioneel gebied is, dus een gespannen of ingehouden buik kan ook duiden op emotionele dingen.
Een losse ontspannen buik geeft alle gewrichten in rug, bekken en romp de kans om vele malen beter en efficiënter te bewegen. Je wordt er zowel soepeler als sterker van omdat nu juist de stabiliteit kan verbeteren. Een losse buik kan ook veel beter aanspannen wanneer nodig, een buik is zelfs nooit helemaal los. Het brein kan vele malen beter je lichaam aansturen met een buik die jij niet aanspant. Maar goed, durf het maar eens als je al zo vaak bent gewaarschuwd dat je spieren te slap zijn. Toch werkt het zo want het kan niet zo zijn dat jij de hele dag door je lichaam bewust moet aansturen en je spieren bewust moet spannen (of loslaten).
Wil je meer hierover weten? Ben je zat van het nutteloos trainen van je (buik)spieren in het fysio/fitnesshok, ben je geïnteresseerd in het feit dat minder doen juist meer oplevert? Kom langs, dan maken we kennis en laat ik het je voelen. Begrijp me trouwens niet verkeerd hoor, je mag gerust fitnessen en trainen en afzien, heerlijk. Maar doe het om de juiste redenen zou ik zeggen.
Deze therapie werkt uitstekend bij klachten waar je al langer last van hebt, klachten die maar niet over willen gaan of telkens terug komen. Ook stressklachten worden goed behandeld door het ‘minder doen’. Zo is het woord ‘ontspannen’ geen werkwoord. Je kan en hoeft dat niet te doen, wel kan je leren hoe de natuurlijke ontspanning weer in je lichaam terug kan komen.