Licht bewegen, wat is dat?
Het is wat jij je ervan voorstelt.
En we beginnen met het ‘voor te stellen’. Hoe zou het zijn als ik lichter neerkom bij iedere stap?………hoe zou dat voelen?…………
Ik ga ermee ‘klooien’. Niet m’n best doen maar gewoon op zoek al bewegend naar het gevoel van lichtheid.
Een speels gemak
Dit is geen oefening, dat kan het nooit zijn. Het is al doende en nieuwsgierig zijnde en prutsende op zoek naar een licht gemak van neerkomen.
Ik merk dat mijn passen iets anders worden, ik merk hoe lekker de beweging voelt. Ik merk ook dat mijn stugge denken verruimd en ik ineens met minder wilskracht aan het lopen ben. Ik merk dat het lichter en ruimer voelt. Ik merk ook dat mijn knieën beter voelen nu.
Er gebeurt veel.
Maar wat precies?…….. Je lichaam reageert op je geest, op je voorstelling van een gevoel…….een gevoel van lichtheid.
Wanneer je dit gevoel totaal niet kent dan help ik je het te vinden, via kleine specifieke beweginkjes en oefeningetjes. Wanneer je het eenmaal hebt kan je altijd meer lichtheid vinden in je gevoel, in je lichaam en in je voorstelling ervan. Dit beïnvloedt direct je motoriek waardoor je lichaam lichter gaat bewegen. Dus: voelen, doen, voorstellen en nieuwsgierig zijn heeft letterlijk een positieve invloed op je hardware (brein, zenuwen en spieren). En hoe vaker je deze lichtheid zoekt hoe meer je hardware zich aanpast zodat je steeds sneller en meer met lichtheid gaat bewegen (we hebben het nu over de plasticiteit van het brein).
Stel je echt maar eens voor hoe het zou zijn als je zo licht beweegt dat je…………..(vul zelf maar in)
En zo help jij je lichaam weer makkelijker te bewegen.
Dit is een belangrijk onderdeel in het hardlopen maar ook in de algehele houding- en bewegingstherapie.
Wat is licht………..en wat is nog wat lichter………en nog iets lichter is?………..