Aanraken
Stel je ligt op een prettige behandeltafel, op je buik (of welke houding ook maar goed voelt). Gemakkelijk, alle tijd. Je therapeut is aanwezig, zit niet in z’n computer te klooien maar is er. Je therapeut hoeft verder niks van je, probeert ook niks en verteld je zeker niet wat je anders moet doen.
Je ligt daar gewoon even en er is alle tijd. Jullie hadden al besproken dat hij je aan zou gaan raken en dat was oké. Hij zegt dat hij bij je rug begint.
De aanraking voelt stevig en zacht tegelijk. Die hand ligt daar en doet verder niks. Het voelt prettig. Die hand probeert niet iets los te maken of te ‘verbeteren’, nee de hand van de therapeut ligt gewoon op je rug en je merkt dat hij nog steeds aanwezig is. Het is alsof jullie samen op een bankje zitten te niksen.
Hoe zou dit voelen? Kan je je er wat bij voorstellen? Doet het iets met je spieren of misschien je ademhaling? Zal het iets met jou van binnen doen? Zou je weerstand merken of juist meer ruimte?
Hoe zou het voor jou zijn als jij nu die therapeut bent en jij raakt de patiënt aan. Een aanraking die prettig voor jouw handen voelt. Jouw hele lichaamshouding is continu comfortabel, jij voelt je op je gemak en aanwezig. Hoe zou dat zijn voor jou? Kan je de patiënt voelen? En kan je voelen zonder direct te willen sturen? Kan je opmerken wat er gebeurd bij de ander? En zou je dat therapeutisch kunnen gebruiken?
Iedereen en elk lichaam reageert op aanraking. Daarmee heb ook best een grote verantwoordelijkheid als therapeut. Wanneer jij goed voelt wat er gebeurd onder je handen, dan kan je hier en daar je manier van aanraken veranderen zodat er nog meer positiefs gebeurd. Dit voelt de patiënt, helemaal als je hem erop attendeert, wat weer een onderdeel van eht leer- en voelproces kan zijn.
Een gewricht wat losser begint te worden of de persoon die een beetje opent waardoor hij meer over zijn gevoel kan praten. Een ademhaling die als vanzelf verruimd. Er kan veel gebeuren zonder dat we daar te gericht op hoeven te zijn. Het gebeurd wanneer jij als therapeut er niet te gefocust of doelgericht mee bezig bent. Een relaxte aandacht zoeken we. Het gebeurd eigenlijk als je werkt vanuit het gemak en niet te veel kracht zet, tegelijk toch iemand stevig aanraakt wanneer nodig. Er gebeurd vooral veel als jij zelf ook echt ‘voelt’ wat je doet, dat maakt dat je in contact bent waardoor de aanraking beter doorwerkt.
Ben je benieuwd hoe dit alles therapeutisch inzetbaar is?. Doe gewoon mee met de cursus: De kracht van Aanraken (11pt). Ik plan data bij aanmelding. Locatie in Groningen of bij jou in de buurt.
Twee mooie leerzame dagen vol rust, gevoel, spelen en onderzoeken.